Hoe zit het met de balans tussen hoofd, hart en handen?
Aan de klachten waarmee kinderen aangemeld worden in onze praktijk merken wij dat een sterke nadruk op het cognitieve leren een remmende invloed heeft op de gezonde ontwikkeling. Een greep uit de de redenen van aanmelding: oververmoeidheid; stress; angst voor toetsen; niet met plezier naar school gaan; druk in het hoofd; slecht slapen; depressiviteit…
Natuurlijk is het nooit één ding dat de klacht veroorzaakt, er zijn altijd meerdere, samenhangende factoren. Maar als een kind op een bepaald moment fysiek of emotioneel in de problemen raakt om wat voor reden dan ook, dan worden die problemen versterkt door een eenzijdige cognitieve benadering. Niet zelden met onaangepast of juist teruggetrokken gedrag als gevolg.
Kinderen hebben spel en ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen. De gezonde ontwikkeling van het jonge kind verloopt sprongsgewijs, dat is een gegeven. Met het aanleren van schoolse vaardigheden op steeds jongere leeftijd, inclusief de toenemende digitalisering (die appelleert aan dezelfde informatieverwerkingsstrategieën) schieten andere belangrijke ontwikkelingstaken er bij in. En daar kleven risico’s aan, voor nu en voor later. Lees meer daarover in Voelen met je verstand.
Met goede begeleiding kan de balans tussen hoofd, hart en handen hersteld worden. Aandacht voor de lichamelijke beleving zorgt er voor dat ‘moeilijke’ gevoelens worden toegelaten en getransformeerd. De oorspronkelijke levenskrachten stromen weer, het kind kan zelf haar ontwikkelingstaken oppakken.
Recente reacties