W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Wanneer een kind met ernstige gedragsproblemen voor beeldende therapie aangemeld wordt heeft zich vaak al heel wat afgespeeld. Ouders en school zijn ten einde raad:  ‘Er moet nu wel echt iets gebeuren!’

Die behoefte om zo snel mogelijk het lastige gedrag in te perken is begrijpelijk, want een stoorzender frustreert zichzelf en anderen op meerdere niveaus.

Om verschillende redenen is in de hulpverlening momenteel het oplossingsgerichte werken populair. Mogelijk omdat het vrij snel zichtbaar resultaat oplevert. Positief benaderen, proactief denken, niet probleemgericht maar oplossingsgericht werken, zijn kernbegrippen die daar bij horen. Het is een vorm van ‘eerste hulp’ bieden, het lost niet de oorzaak van de problemen op.

Door te focussen op uiterlijke gedragskenmerken bestaat het risico dat het onderliggende probleem blijft bestaan. Dat kan een emotioneel trauma zijn, een verstoring in de vroege ontwikkeling, of een cognitief probleem… Na verloop van tijd zal het de kop weer opsteken en zorgen voor ander onaangepast gedrag. Zo lang de echte hulpvraag niet beantwoord wordt, zoekt die z’n eigen uitweg in uiteenlopende vormen; in internaliserend of in externaliserend gedrag.

 

 

Laat een reactie achter