W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

In onze snel draaiende wereld is coaching een belangrijke aanwinst voor de hulpverlening. Heel veel conflicten op de werkvloer, problemen in relaties, in opvoedingssituaties, in de leeromgeving zijn te verhelpen met coaching technieken.

Vaak wordt gebruik gemaakt van kant en klare concepten, eenvoudig om te buigen naar verschillende situaties. Coaching richt zich op de praktische kant van de zaak, biedt handvatten om zelf het probleem aan te pakken. Oplossingsgericht werken heet dat. Coaching geeft handen en voeten aan (nieuwe) ervaringen en inzichten. Helpt je beter te functioneren in een stressvolle samenleving. Meestal ben je met enkele sessies geholpen.

Maar soms heb je aan coaching niet genoeg om een proces weer vlot te trekken. Een goede coach heeft snel door of er meer nodig is en zal in dat geval doorverwijzen. Een therapeut heeft mogelijkheden om de achterliggende oorzaak van een probleem op te sporen en te behandelen. Zij probeert het onderliggende te helen. Dat gebeurt om te beginnen door nauwkeurige observatie en toetsing van waarnemingen met andere betrokkenen.

Bij kinderen gaat het vaak om een verstoring in een van de vroegste ontwikkelingslagen. Dat kan een trauma zijn dat het kind heeft opgelopen, of het kind groeit op in een omgeving die die niet adequaat op haar behoeften reageert. Er kan ook sprake zijn van een genetisch bepaalde of aangeboren handicap. Wanneer je de verstoring enigszins in kaart gebracht hebt kan de weg naar genezing beginnen. Dan heb je aanknopingspunten en weet je als therapeut waar je op in moet zetten.

Ook in het therapeutische proces worden coaching technieken ingezet. Immers, een therapeut zal haar cliënt handvatten moeten aanreiken om met nieuw verkregen inzichten uit de voeten te kunnen. Veel kinderen genieten bijvoorbeeld van het werken met affirmatie kaartjes. Daarop staan positieve, helpende gedachten om een gesprekje op gang te brengen of om ‘mee te nemen’. Coaching materialen (voor kinderen en volwassenen) zijn gemaakt om het probleem en de oplossing daarvoor aanschouwelijk te maken. Door te benoemen en tegelijk te verbeelden, dus door te doen, wordt het helder. Je kunt er van een afstand naar kijken en er ontstaat ruimte om uit te proberen. En daarmee sluit coaching naadloos aan bij beeldende therapie. Therapeut en coach vullen elkaar aan.

Laat een reactie achter